Ψείρες και κόνιδα. Τι είναι, πώς προλαμβάνονται και πώς αντιμετωπίζονται?
- lovebeautyandlife
- 4 Δεκ 2015
- διαβάστηκε 6 λεπτά

Τι μπελας αυτε οι ψειρες βασανιζουν μαμάδες και μαμάδες για πολλά χρονια τώρα μεχρι και σημερα.
Τα σχολεια ανοιξαν και ο μεγαλυτερος φοβος των μαμαδων έχει αρχισει τι θα κάνετε λυπον θα δοκιμασετε διάφορα φάρμακα από το φαρμακειο που δεν εχουν κανένα αποτέλεσμα όχι λυπον θα σας δωσω εγώ την λύση με τους πιο φυσικους και αποτελεσματικους τροπους που μας εμαθε η γιαγια μας.
Ας δούμε πρωτα τι είναι η ψειρα? Οι ψειρες του κεφαλιού είναι άπτερα έντομα που προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συνήθως ζουν και γεννούν τα αβγά τους στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εντόμου, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (γι αυτό και το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Τα αυγά είναι ωοειδή και καλύπτονται από ένα τοίχωμα. Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Οι κόνιδες αναγνωρίζονται εύκολα και εμφανίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στην βρεγματική και στην ινιακή χώρα του τριχωτού. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ κλπ. Τα περισσότερα άτομα παθαίνουν αλλεργία από τις ψείρες και τα αβγά τους και αυτό προκαλεί φαγούρα. Το ξύσιμο προκαλεί ερεθισμό του δέρματος (κόκκινο, μοβ ή καστανό ερεθισμό) με εκκρίσεις και λεπίδωση. Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό. Είναι σπάνιες στα μωρά. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Η διάγνωση γίνεται είτε βρίσκοντας ψείρες ή τα αβγά τους κολλημένα στα μαλλιά κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αβγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα.
Οι ψείρες ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και γεννούν τα αβγά στα μαλλιά. Οι ψείρες έχουν μέγεθος περίπου σαν το κεφάλι της βελόνας και τα περισσότερα άτομα έχουν μόνο 8-10 ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να τις δείτε. Απεναντίας, μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες αβγά κολλημένα στις τρίχες που ίσως είναι ευκολότερο να τα δείτε. Με την επαφή κεφάλι με κεφάλι ή τη χρήση ίδιων καπέλων, κορδελών για το κεφάλι ή χτένες μεταδίδονται οι ψείρες από ένα άτομο στο άλλο. Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά απ' το ανθρώπινο σώμα για πάνω από λίγα λεπτά της ώρας.
Πως πιανουν τα παιδακια μας ψειρες?
Τα παιδακια πιάνουν ψείρες από την άμεση επαφή των μαλλιών με ένα άλλο άτομο που έχει ψείρες κεφαλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα παίζουν, αγκαλιάζονται ή εργάζονται πολύ κοντά. Πρέπει να γνωρίζετε
Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά του σχολείου. Είναι ασυνήθιστες σε μωρά.
Οι ψείρες δεν φαίνονται εύκολα, αλλά μπορείτε να δείτε τα αβγά κολλημένα στα μαλλιά.
Λοσιόν ή σαμπουάν για ψείρες του κεφαλιού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και να επαναλαμβάνονται μία εβδομάδα αργότερα.
Μπορείτε να βάλετε στα μαλλιά μαλακτικό μαλλιών για να σας διευκολύνει να απομακρύνετε τα αβγά και τις ψείρες με χτένα για τις ψείρες.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το μαλακτικό μαλλιών και τη χτένα για τις ψείρες μέχρι να μην υπάρχουν αβγά πάνω στα μαλλιά.
Όλα τα επηρεασμένα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία για να προληφθεί περαιτέρω λοίμωξη μέσα στην οικογένεια.
∆εν θα πρέπει να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες κεφαλής.
Πώς να προληφθειτε από τις ψειρες?
Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.
Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου)
Συχνό χτένισμα με ψιλή χτένα ώστε αν έχει ήδη το κεφάλι του παιδιού κόνιδες, να απομακρυνθούν. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα, τσεκάρετε το παιδί σας για κόνιδες στο κεφάλι, στο λαιμό, πίσω από τα αυτιά.
Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.
Φτιαξτε λοιπον μόνες σας μαμαδουλες μου φυσικά γιατροσοφια για της ψειρες:
Θεραπεία με αιθέρια έλαια
Ανακάτεψε 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια τεϊόνδενδρου ή λεβάντας σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο (ή παιδικό σαμπουάν), άπλωσέ τα καλά πρώτα σε όλο το δέρμα και μετά σε όλο το μήκος των τριχών με τη βοήθεια μιας χτένας (εάν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά βάλε λίγη παραπάνω δόση). Επίσης, τα αιθέρια έλαια λειτουργούν πολύ καλά και ως πρόληψη για τις ψείρες. Απλά, ανάμιξε λίγο αιθέριο έλαιο με ελαιόλαδο (ή όποιο άλλο άοσμο λάδι θέλεις, π.χ. ηλιέλαιο) και βάζε μια - δυό σταγόνες στους καρπούς και πίσω από το αφτί του παιδιού κάθε πρωί πριν το σχολείο.
Προσοχή: επειδή μερικά παιδιά είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, δοκίμασε πρώτα το μίγμα πίσω από το αυτί, βάζοντας μία σταγόνα για 12 ώρες. Εάν δεν κοκκινίσει ή δεν προκαλέσει φαγούρα ή γενικά ερεθισμό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα
Θεραπεία με ελαιόλαδο
Σκοτώνει αποτελεσματικά τις ψείρες με τη μηχανική μέθοδο του πνιγμού. Αρκεί να βάλεις πολύ μεγάλη ποσότητα έτσι ώστε να καλύψεις καλά κάθε σημείο του κεφαλιού και των μαλλιών και στη συνέχεια να τυλίξεις με μεμβράνη ή σκουφάκι για να εξαλείψεις εντελώς τον αέρα από το κεφάλι του παιδιού. Πριν το τυλίξεις, χτένισε τα μαλλιά με μια πυκνή χτένα για να απλωθεί παντού και μετά βάλε το σκουφάκι ή τη μεμβράνη. Άφησέ το όλη μέρα (ή όλη νύχτα, βολεύει περισσότερο αν είναι πολύ μικρό το παιδί) με κόστος φυσικά, να λαδώσεις μερικά ρούχα ή μερικές μαξιλαροθήκες. Επανέλαβε μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να τις εξαλείψεις εντελώς και μετέπεια, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, προληπτικά.
Θεραπεία με ξύδι
Πρόκειται για την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία, απαιτεί όμως περισσότερες επαναλήψεις. Άπλωσέ το σε στεγνά μαλλιά σε όλο το κεφάλι, σε μεγάλη ποσότητα και τύλιξέ το με μεμβράνη ή νάυλον σκουφάκι. Άφησέ το 20 λεπτά τουλάχιστον και ξέβγαλε με κρύο νερό. Μην λούσεις τα μαλλιά σου, η μυρωδιά θα φύγει πολύ γρήγορα. Επανέλαβε όσο χρειάζεται. Για την πρόληψη, μπορείς να αναμίξεις μισό μέρος σαμπουάν και μισό μέρος ξύδι και να λούζεις με αυτό τα μαλλιά σου. Προσοχή: μπορεί να τσούξει εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή τραυματισμένο από το πολύ ξύσιμο ή να κάνει τα μάτια να δακρύζουν τα πρώτα λεπτά - εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι ανυπόφερτα αφαίρεσέ το αμέσως με λούσιμο με κρύο νερό και δοκίμασε μία άλλη, πιο ήπια μέθοδο.
Θεραπεία με λεμόνι και σόδα - Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στις ψείρες και είναι πανεύκολη μέθοδος. Μπορείς επίσης, να την χρησιμοποιείς και στα ζώα σου για να τα απαλλάξεις από παράσιτα. Ανάμιξε ίση ποσότητα φρεσκοστιμένου (και σουρωμένου) χυμού λεμονιού με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας (θα αφρίσει αλλά μην τρομάξεις, συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να αναμιχθούν καλά) και άπλωσέ το καλά σε όλο το κεφάλι και το μήκος των μαλλιών. Με μια χτένα μπορείς να το απλώσεις καλύτερα. Τύλιξε το κεφάλι με νάυλον σκουφάκι ή μεμβράνη και άφησέ το για 3-4 ώρες. Επανέλαβε για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να εξολοθρευτούν τελείως.
Θεραπεία με baby oil - Ίσως η πιο ήπια και ευχάριστη μέθοδος, αν εξαιρέσεις τα πολλά χέρια λούσιμο που χρειάζεσαι μετά για να φύγει. Ακολουθείς τα ίδια ακριβώς βήματα με τη μέθοδο του ελαιόλαδου παραπάνω. Λογικά, επειδή τα λάδια σκοτώνουν τις ψείρες μηχανικά (πνίγονται οι ζωντανές και τα αυγά τους γλιστράνε και φεύγουν) τότε κάθε είδους λάδι, δουλεύει για την εξολόθρευση των ψειρών. Αρκεί να επαναλάβεις 3-4 φορές μέχρι να καθαρίσεις τελείως.

Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζεις πως όλες οι παραπάνω γνώσεις και μέθοδοι, εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκους. Οπότε, εάν έπεσες κι εσύ “θύμα” των παιδιών σου, μπορείς το ίδιο αποτελεσματικά να ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες και να απαλλαχθείς οριστικά από τα μικροσκοπικά βάσανα που σου κουβάλησαν στο σπίτι τα μικρά!
Comentarios